18-03-2015 - Afronding Groenzoom komt met rasse schreden dichterbij

De allereerste boom die mensen zullen tegenkomen in natuurpark Groenzoom, ter hoogte van de Meerweg in Berkel en Rodenrijs, is woensdag 11 maart geplaatst door gedeputeerde Han Weber (D66). Met hulp van de wethouders Jaap van Staalduine van Pijnacker en Jeroen Heuvelink van Lansingerland plantte hij een boom in de bomenrij, die uiteindelijk zo'n zeven kilometer lang moet worden.

Weber werd hiermee in het zonnetje gezet (letterlijk en figuurlijk) vanwege zijn bijdrage aan het realiseren voor dit project, ondanks de landelijke bezuinigingen die het project dreigden in de weg te staan. De 560 hectare aan 'groen' in de Groenzoom wordt de komende jaren de kans gegeven zich te ontwikkelen tot een volwaardig natuurgebied. Het gebied bestaat uit water, riet- en graslanden waar via de ruiterpaden, kanoroutes, fiets- en wandelpaden, genoeg ruimte is voor recreatie.

Wethouder Heuvelink van Lansingerland en wethouder van Pijnacker Van Staalduinen spraken Weber beiden toe. Zo sprak wethouder Heuvelink van een prachtige dag. "Zowel het weer als de aanleiding vandaag zijn geweldig."

Van Staalduinen overhandigde Weber zelfs een presentje, dat in de woonkamer van de gedeputeerde zal komen. En Weber sprak van opluchting: "De Groenzoom is er niet vanzelf gekomen. Ik wil iedereen bedanken die heeft meegewerkt." De drie heren bestempelden de planting als zeer geslaagd en waren blij dat na alle haken en ogen die het project had, het nu bijna afgerond is. De Groenzoom is vanaf de zomer toegankelijk voor publiek en wordt in 2016 helemaal afgerond.

De Groenzoom wordt een bijzonder nieuw natuurgebied, waar ook veel ruimte is voor recreatie. Een van de leukste dingen wordt een kanoroute, maar daarnaast komt er ook een uitkijktoren, 'groene' horeca en speelgelegenheden. Ook de geschiedenis krijgt een rol: er wordt druk geprobeerd om de oude tolpoort tussen Pijnacker en Berkel terug te laten komen. 

Sjoerd Keizer
(uit: Hart van Holland d.d. 18 maart 2015)

« terug