21-11-2011 - De Noorderling is aangekomen aan de rand van de Groenzoom

De Noorderling is een vooroverbuigende figuur, die met een lichte draaiing van het hoofd zijdelings naar het verkeer op de N470 kijkt. Hij geeft de suggestie te kijken en te luisteren. De figuur staat in een eigen ruimte, op afstand van de wegen en paden waarop mensen zich begeven. Toch bevindt hij zich op gelijk niveau: zonder verheffend voetstuk, zonder beschermend hekwerk is het deel van de levendige wereld die in beweging is en verandert.

De kunstenaar Henk Visch was getuige van de plaatsing van zijn beeld. Hij is bekend door zijn eenvoudigde maar karakteristieke mensfiguren. Hij heeft een groot oeuvre met meer dan 300 sculpturen en ruim 1000 tekeningen.

Bewustwording
Tijdens de meerjarige kunstmanifestatie Echt Zien, kunst rondom de N470 (2006-2011) maakten kunstenaars de toeschouwer bewust van de veranderingen in het landschap door de aanleg van deze weg. Eerder uitgevoerde kunstprojecten zijn: mijN470, De leukste file van Nederland van Artgeneering, Zirkus Zeppelin van Florentijn Hofman en Een dag uit het leven van een provinciale weg van Jeanne van Heeswijk.

Met de plaatsing van De Noorderling van Henk Visch is de kunstmanifestatie, in opdracht van de provincie Zuid-Holland en gecoördineerd door Kunstgebouw, afgerond.

(Bron: De Heraut d.d. 23 november 2011)

Meer over De Noorderling kunt u hier lezen.

« terug