27-04-2012 - Definitief Ontwerp Klapwijkse Knoop opgeleverd

Vrijdag 27 april is de eindversie van het Definitieve Ontwerp (DO) voor deelgebied 5 - in de volksmond de Klapwijkse Knoop - door Dienst Landelijk Gebied (DLG) aan de verantwoordelijke bestuurders van De Groenzoom overhandigd. In het DO is vastgelegd hoe het gebied rondom de rotonde van de N470 en N471 en het gebied tussen de Polderweg en de Groenekade er straks uit komen te zien.

Projectleider Jan Knoester van DLG memoreerde dat het ondanks het relatief kleine gebied best en klus was om de verschillende (soms tegengestelde) belangen een plek te geven zonder afbreuk te doen aan de verschillende doelstellingen. Dit was met name het geval aan de westkant van de Randstadrail. Dat gebied is een belangrijk rustgebied voor weidevogels, terwijl de gemeente zich hard maakt voor een vrijliggende fietsverbinding naar de Bergboezem. Daarnaast moet het gebied de bewoners van de aangrenzende nieuwbouw in Pijnacker de mogelijkheid gaan bieden om een ommetje te maken. "Na veel discussies en overleg is het gelukt om natuurgroepen, omwonenden en de gemeente het met elkaar eens te laten worden", aldus Jan Knoester.

"Door aanplant van groen langs de randen ontstaat straks een heerlijk besloten stukje natuur met koeien in de wei, waar mensen naar hartenlust kunnen wandelen en fietsen en kunnen genieten van de vogels in het middengebied. Al is dat nu door de aanleg van de hoogspanningskabels nog maar nauwelijks voor te stellen", zegt Jos de Wilde van DLG, de opsteller en deelprojectleider van het plan. "De volgende stap is om het plan technisch verder uit te werken en een bestek te maken, zodat het gebied ook daadwerkelijk kan worden aangelegd."

Voor de meeste deelgebieden van de Groenzoom ligt er nu een definitief ontwerp.
In het gebied tussen de Kleihoogt en de Middelweg, waar inmiddels een start is gemaakt met de uitvoering van deelgebied 2 door o.a. het graven van de Berkelse Vaart, kunt u alvast een indruk krijgen hoe de Groenzoom eruit gaat zien.

« terug