15-06-2015 - Kano├źn in de Groenzoom

Twee leden van de Zoetermeerse kanovereniging De Sprinters (en inwoners van Pijnacker) hebben op uitnodiging van het projectbureau een proefvaart gemaakt. Zij hebben met twee verenigingskano’s de kanoroute getest.

Dit is hun verslag:

De kanosteigers zijn nog niet aangelegd en daarom werd een makkelijke instapplaats bij het projectbureau gezocht. Eerst werd het gebied tussen Meerweg en Kleihoogt verkend. Al snel bleek de lus in noordelijke richting op twee plaatsen nog niet doorgegraven te zijn, zodat alleen heen en weer naar de stuw gevaren kon worden. Bij die stuw komt een kano-overdraagplaats voor de verbinding naar de Delftse Schie. Via Bovenvaart en Berkelse Zweth ontstaat er dan een route naar de Delftse Schie met driemaal overdragen.

Vervolgens is het gebied ten oosten van de Kleihoogt verkend. Na het passeren van een aantal zeer mooie bruggen kon de route nog niet worden voortgezet, omdat er nog wat graafwerk verricht moeten worden. De terugweg kon via een andere, smalle sloot, wat herinneringen opriep aan de Biesbosch.

Geconcludeerd kan worden dat De Groenzoom een prachtig gebied is geworden waar diverse vogels hun weg al hebben gevonden. Totaal komt er ongeveer 16 kilometer aan kanoroutes waarbij niet overgedragen hoeft te worden. Het water is niet diep en daardoor veilig. Meestal werd niet dieper dan een halve peddellengte gemeten. De bruggen hebben een goede hoogte, waar ook schaatsers goed onderdoor kunnen (vooropgesteld dat we nog eens een goede winter krijgen!). Er komen verder volgens de plannen nog 14 kanosteigers in de buurt van openbare parkeergelegenheden. De bedoeling is dat dit jaar de werkzaamheden worden afgerond.

De Zoetermeerse kanovereniging hoopt hier zeker nog vaker te gaan kanoën. Deze vereniging is nu ook voor inwoners van de gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland aantrekkelijk in verband met de komst van zo’n mooi kanogebied. Kijk voor meer informatie op www.zkvdesprinters.nl.

Albert Cool, 8 mei 2015

Op de Facebookpagina van de Groenzoom zijn nog meer beelden van de proefvaart te vinden.

« terug