29-06-2017 - Natuurexcursies De Groenzoom op 12 juli aanstaande!

Tot en met 9 augustus 2017 wordt er elke tweede woensdag van de maand een natuurexcursie georganiseerd in natuurgebied De Groenzoom. Vanwege overweldigende belangstelling worden op 12 juli a.s. twee excursies georganiseerd. Er kunnen maximaal twintig bezoekers per excursie deelnemen. Cor Noorman, beheerder van De Groenzoom begeleidt de excursies en vertelt bezoekers over de aanwezige natuur in het gebied. Doel van de excursies is het bekendmaken van de aanwezige natuurwaarden en het stimuleren van lokale betrokkenheid. Aanmelden voor beide natuurexcursies op woensdag 12 juli a.s. kan via beheer@degroenzoom.nl. Geef hierbij door aan welke van de twee excursies u wilt deelnemen.
 
Een tandem
Sinds de opening van De Groenzoom in juni 2016 heeft het natuurgebied zich weer verder ontwikkeld. Er worden onder andere grutto’s, diverse soorten eenden, ijsvogels, lepelaars en torenvalken gezien door bezoekers. Tijdens de natuurexcursies vertelt beheerder Cor Noorman meer over de dieren en planten die bezoekers in het gebied tegenkomen. Noorman: “Tijdens de vorige natuurexcursie hebben we o.a. vlinders gezien zoals de kleine vos, het koolwitje en de atalanta. Ook deze keer hebben deelnemers een paring gezien. Ditmaal niet van de tureluur, maar van libellen. Hierbij zagen we ook de kenmerkende tademhouding, dat onderdeel is van het paringsritueel.
 
Verzamelpunt en aanmelden
De eerste excursie vindt plaats van 12:30 - 14:30 uur, de tweede excursie start om 15:00 uur en eindigt uiterlijk om 17:00 uur. De excursies zijn te voet. Wilt u mee op pad? U kunt zich aanmelden door uiterlijk 9 juli a.s. een e-mail te sturen aan beheer@degroenzoom.nl. Geef daarbij duidelijk aan voor welke natuurexcursie u zich aanmeldt. Er kunnen maximaal twintig deelnemers per excursie deelnemen. De excursies starten bij Tuinderij de Groenzoom (Stropersweg 1, 2651 MM Berkel en Rodenrijs). U kunt binnenlopen bij de tuinderij voor thee/koffie met wat lekkers en de kruidentuin bezichtigen. We raden bezoekers aan om een verrekijker mee te nemen. Wij verzoeken iedereen op de fiets te komen. Er is slechts beperkte parkeergelegenheid bij Tuinderij De Groenzoom en het is niet toegestaan om auto's in de bermen te parkeren.
 
De Groenzoom
De Groenzoom is een recreatie- en natuurgebied van 560 hectare op de grens van gemeenten Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp en Zoetermeer. Het was voorheen een gebied met veel glastuinbouw, maar is de afgelopen jaren doorontwikkeld voor recreatie, natuurontwikkeling en waterberging. De Groenzoom heeft het open karakter van een Hollandse polder met veel afwisseling van water, rietlanden graslanden en veel bruggen, waar bewoners van de natuur kunnen genieten. De Groenzoom wordt vanaf 2016 beheerd, onderhouden en ontwikkeld door Beheercombinatie De Groenzoom (BTL Realisatie, BTL Advies en Groenaannemingsbedrijf Punt). 

« terug