24-09-2011 - Op bezoek bij de Groenzoom

Lansingerland – Het kon bijna niet beter; vergezeld van schitterend nazomerweer stapten ruim zeshonderd deelnemers op de fiets om tijdens de Acht van Lansingerland een rit door de eigen gemeente te maken. Met onderweg tal van bezienswaardigheden en leuke activiteiten die een bezoekje meer dan waard waren.
De jeugd van De Pedaalridders was ’s ochtends om tien uur van de partij om de start bij zwembad De Windas zowel een feestelijk als een sportief tintje te geven. Nadat de groep was gestart werden vervolgens aan alle deelnemers kaarten, fietsvlaggetjes en routebeschrijvingen uitgereikt, waarna men vertrok. Men kon kiezen uit twee routes: de Rotte- en de Oldebarneveltroute.

Indrukwekkend
Na de start van de Oldebarneveltroute kwam men al snel langs Vluchtelingenwerk waar een stopplaats was ingericht voor een hapje en een (warm) drankje. De volgende stop was een hele aantrekkelijke; de bezichtiging van het nieuwe gemeentehuis langs de Boterdorpseweg. Ruim vijfhonderd bezoekers lieten zich rondleiden, alles uitleggen over de bouw en de gebruiksruimtes en ook kon men vragen stellen. Opvallend was dat ook de meest kritische bezoekers onder de indruk bleken van zowel de aanpak als de uitleg. Verder ging het richting Rodenrijs; naar de Oldebarnevelthoeve van boer Koot waar stenen gemaakt konden worden en men kon genieten van het schilderwerk van Wim Bes. Via de nieuwbouw – waar enkele woningen bezocht konden worden in het teken van Nieuwbouwdag – werd een flink eind getrapt naar de Kleihoogt waar De Hichte de deur openzette, evenals de familie de Koning van de gelijknamige vleesveehouderij. De Groenzoom was het volgende aandachtspunt. Met daarbij de expositie van de Oudheidkundige vereniging en de historie van de polder tussen Berkel en Pijnacker die onderdeel gaat uitmaken van de Groenblauwe Slinger.
Na een kijkje in De Oudelandse Hof en Bavo Europoort kwam er een einde aan deze route.

Rondje Rotte en omstreken
De Rotte route startte vanaf De Windas met een fikse trap over de Landscheiding richting Zoetermeer. Met als eerste halte het projectbureau van Bleizo, een gezamenlijk initiatief van beide gemeenten op de grens van Zoetermeer en Bleiswijk. Daar wordt een vervoersknooppunt gerealiseerd waar trein, auto, RandstadRail, bus en fiets straks bijeen komen. Maar er zijn nog veel meer ontwikkelingen in dit gebied; zoals plannen voor de bouw van kantoren, een Outlet Centre, een attractiepark en een bedrijventerrein. Na een informatieve film stapte men weer op de fiets naar de volgende innovatie: eeuweling FloraHolland die dit jaar het 100-jarig bestaan viert, maar opereert als een jonge telg. Dat kon iedereen komen bekijken tijdens de open dag van zaterdag, aansluitend bij de fietstocht. Ook de Oudheidkundige Vereniging en Museum Bleiswijk zette de deuren open van hun locatie in het centrum van Bleiswijk, waarna men naar De Leeuwerik toog waar diverse activiteiten werden georganiseerd. Na een bezoek aan Outdor Valley en het Trefpunt van Rotta langs de Hoeksekade kwam ook deze route uit bij de Open Dag van het nieuwe gemeentehuis.

Volgend jaar weer
“Volgend jaar zeker weer,” aldus de organisatoren van de voor het derde achtereenvolgende jaar verreden 8 van Lansingerland Ies Krijtenburg, Piet Mazure, Herman Pruisken en Gerard Bovens na afloop. “Dit keer was het weer – in tegenstelling tot vorig jaar – heel goed en daarom was het aantal deelnemers ook een stuk hoger. We hebben tot nu toe niets dan positieve reacties gehoord, maar de evaluatie van het geheel moet natuurlijk nog komen. En wat ook erg leuk was; Humanitas was bij de start present en heeft een viertal vrijwilligers kunnen inschrijven voor hun activiteiten.”

Bron: De Heraut, woensdag 28 september 2011

« terug