Op woensdag 12 juni a.s. kunt u weer deelnemen aan een wandelexcursie in De Groenzoom. Beheerder Cor Noorman begeleidt de excursie en vertelt u over de planten en dieren die u in dit jaargetijde tegenkomt in het natuurgebied. Onder meer dagvlinders en diverse (bestuivende) insecten laten zich in het gebied zien. Er worden twee wandelingen georganiseerd om 13:00 uur en om 15:00 uur.  Aanmelden kan tot uiterlijk een week voor aanvang via beheer@degroenzoom.nl. Geef duidelijk uw voorkeur voor een tijdstip aan!

Van hommels tot wilde bijen

Onder andere hommels, solitaire bijen, zweefvliegen en honingbijen zorgen ervoor dat bloemen en planten bestoven worden. Erg belangrijk omdat hiermee onze voedselproductie in stand wordt gehouden. De laatste drie jaar zijn in De Groenzoom idylles (bloemrijke gebieden) ingezaaid om deze insecten te voorzien van een goed leefgebied.

Vlinders, juffers en libellen

Een bijkomend voordeel van deze idylles is dat diverse vlindersoorten van de nectar van deze bloemen profiteren. Als het warm en zonnig is, zien we verschillende dagvlindersoorten. Er zijn iets meer dan 50 soorten dagvlinders in Nederland bekend. Hiervan komen er zeker achttien voor in De Groenzoom, waaronder het koolwitje, het icarusblauwtje en de dagpauwoog. Ook de ‘straaljager’ onder de insecten, de libelle, is deze tijd van het jaar actief in De Groenzoom, met name bij de waterrijke delen. Veel waargenomen libellen zijn onder meer de vroege glazenmaker, de grote keizerlibel, de gewone oeverlibel en het lantaarntje.

Verzamelpunt en aanmelden

De excursie is te voet over (half)verharde paden, duurt maximaal anderhalf uur en is gratis. De wandelingen op woensdag 12 juni starten om 13:00 uur en om 15:00 uur. Het verzamelpunt is bij de parkeerplaats tegenover Keulseweg 4, 2641 PK Berkel en Rodenrijs. We willen bezoekers vragen om op de fiets te komen omdat parkeergelegenheid schaars is. Wilt u mee op pad? Meld u uiterlijk één week voor aanvang aan door een e-mail te sturen aan beheer@degroenzoom.nl. Geef duidelijk uw voorkeur voor een tijdstip aan! Hondenbezitters wordt vriendelijk verzocht hun hond niet mee te nemen. Tip: Neem een verrekijker mee, en zorg voor stevige en waterdichte wandelschoenen! Vergeet niet om u na de wandeling te controleren op teken.